Worteldoek: wel of niet?

Worteldoek: wel of niet?

 

Worteldoek, ook wel bekend als anti-worteldoek of gronddoek, wordt vaak gebruikt om onkruid tegen te gaan en de bodemstructuur te behouden. Hoewel het veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik ervan. Wij adviseren om geen worteldoek te gebruiken. Waarom? Dat lees je hier!

Water loopt niet goed weg

Hoewel het worteldoek waterdoorlatend is, kan het na verloop van tijd verstopt raken. Dit kan ervoor zorgen dat het water niet meer goed afgevoerd kan worden. Zo komen de wortels in het water te staan en ontstaat er wortelrot. Je bomen en planten kunnen dan niet meer effectief water en voedingsstoffen opnemen. Dit levert stress op en dat uit zich door bijvoorbeeld vergeelde of verwelkende bladeren. Als je geen actie onderneemt, zal dit er uiteindelijk toe leiden dat de boom of plant afsterft.

Wortels groeien niet goed

Worteldoek kan de natuurlijke groei van plantenwortels belemmeren, vooral als je het doek niet op de juiste manier hebt geïnstalleerd of onderhouden. Uiteraard zal dit ook de gezondheid en groei van je bomen en planten negatief beïnvloeden.

Verstoord bodemleven

Ook kan worteldoek het bodemleven verstoren. Een verstoorde balans tussen bodemorganismen (wormen en microben) kan zorgen voor een minder vruchtbare bodem en een ongezonde bodemstructuur. Het bodemleven is van enorme invloed op de groei van planten en bomen, het zit namelijk boordevol voedingsstoffen!

Onkruid groeit nog altijd

Ook met worteldoek zal er onkruid in je tuin kunnen groeien. Want ook op het worteldoek vallen bladeren of zand welke een perfecte bodem voor onkruid vormen. Zaden worden door de wind of door vogels meegenomen naar je tuin en beginnen te kiemen. En zo ontstaat alsnog onkruid.

Wat werkt dan wel tegen onkruid? Kies voor bodembedekkende planten als onderbegroeiing. Denk aan Vinca Minor of Pachysandra Variegata.

Alternatief worteldoek

Het afdekken van je grond is absoluut geen noodzaak. WIl je dit toch? Gebruik dan andere materialen. Zoals grind of houtsnippers.

Advies van Bomenenzo.nl

Kortom, worteldoek is absoluut NIET aan te raden, omdat je beplanting niet voldoende ruimte krijgt om te groeien. Ook daalt de kwaliteit van de grond onder het worteldoek en zal je beplanting op den duur verstikken. 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 01