Welke planten zijn geschikt voor een pergola?

Welke planten zijn geschikt voor een pergola?

 

Beschik je over een pergola of wil je een pergola maken waarmee je een charmante, open sfeer creëert, met ruimte voor licht, schaduw, lucht én planten? Bekijk deze pergola voorbeelden eens en geniet van een groene oase met pergola planten die jouw tuin van frisheid en kleur voorzien. 

Wat is een pergola?

Een pergola is een open constructie, bestaande uit verticale palen en horizontale liggers. Het dak van een pergola bestaat uit dwarsbalken die ruimte bieden voor natuurlijk licht, lucht en planten. De meeste pergola’s zijn gemaakt van hout en/of staal. Een pergola tuin kan zowel een vrijstaande structuur hebben als een verlengstuk van je woning of garage zijn.

Een pergola tuin biedt leuke voordelen, zoals

Speelsheid en diepte

Een pergola tuin doorbreekt de zichtlijn en zorgt voor afwisseling. Een pergola creëert ook diepte, zodat je tuin groter lijkt.

Groen en schaduw

De houten of stalen constructie van een pergola wordt nog mooier met pergola begroeiing die je tuin opfleurt en schaduw biedt. 

Zelf klussen

Een pergola maken hoeft niet moeilijk te zijn, mits je een beetje handig bent. Wat je sowieso nodig hebt, zijn palen, balken en verzinkte pergola hoeken voor een stevige, houten constructie. Lees gauw verder!

Pergola maken: zelf aan de slag 

Van plan om zelf aan de slag te gaan met een pergola tuin? Een pergola maken vergt enige voorbereiding en handigheid, maar het resultaat wordt vast iets om trots op te zijn! Pergola’s worden aan elkaar vastgezet met pergola verbindstukken. Daarnaast heb je verschillende palen, staanders en liggers nodig. Bekijk onze stappen en tips eens:

1. Bekijk waar je de pergola wilt plaatsen en bedenk welke vorm de pergola moet hebben: vierkant, rechthoekig of een U-vorm? 

2. Markeer de plek waar de pergola wordt geplaatst en meet ook de lengte, breedte en hoogte van de beoogde constructie.

Voorbeeld: indien je een vierkante pergola wilt maken van 2,20 x 2,20 x 2,42 meter heb je 8 palen nodig (vier staanders en vier liggers). Zorg dat de pergola niet boven de schutting of heg van je tuin uitsteekt, dan kan je hem namelijk vergunningsvrij plaatsen. Maak de pergola dus niet hoger dan 2,5 meter.

3. Pergola’s met een houten constructie zetten tijdens een regenbui uit. Kies verbindstukken die wat groter zijn en palen die dezelfde kopmaat hebben.

4. Beschik je over een losse ondergrond? Overweeg paalhouders met punt en plaats ze 1/3 in de grond. 

5. Geef de constructie een natuurlijke finishing-touch met pergola begroeiing en geniet van afwisseling met bloeiende planten!

Pergola voorbeelden

Als de pergola eenmaal in de tuin staat, wordt het tijd om pergola begroeiing te kiezen. Er zijn heel wat pergola klimplanten die snel om je pergola zullen kronkelen en een dicht bladerdek vormen met ruimte voor zonnestralen. Pergola klimplanten bieden ook verkoeling tijdens warme zomerdagen en verhogen de biodiversiteit!

Wat dacht je van deze pergola klimplanten?

Pergola rozen

Rozen geven je pergola een romantische twist. Pergola rozen zijn er in allerlei geuren en kleuren: van dieprood tot perzik-roze en wit. Pergola rozen staan graag in de zon en bloeien zelfs in de nazomer!

Pergola clematis

Clematis is een kleurrijke klimplant met unieke bloemvormen. Pergola clematis staat graag in de zon en bloeit lang. Deze sierplant is bovendien winterhard.

Pergola blauwe regen

Deze betoverende plant met weelderige bloemtrossen en heerlijke geur laat je pergola schitteren. Geniet van de waterval aan kleuren en laat je verrassen door de pergola blauwe regen die zelfs in september nog kan nabloeien!

Passiebloem

Nog zo’n bijzondere klimmer die in het rijtje pergola planten niet mag ontbreken. De passiebloem heeft stervormige bloemen met een intrigerende structuur. Dit type pergola begroeiing wordt graag bezocht door insecten, zoals bijen en hommels.

Kamperfoelie

De kleurrijke kamperfoelie is een snelgroeiende klimplant met bloemen die bloeien in het zonlicht. Dit soort pergola planten trekt veel bestuivers, zoals vlinders, bijen en hommels aan.

Druivenstruik

De druivenstruik is met weelderige, groene bladeren voorzien die een aangename schaduw bieden. Bovendien kun je genieten van heerlijke druiven – die overigens genoeg zon en water nodig hebben om te groeien.

Zoals je ziet, gaat pergola begroeiing vaak samen met pergola klimplanten. Maak, bij voorkeur een mooie combinatie van groene basisplanten en kleurrijke, opvullende planten. Houd ook rekening met verschillende bloeitijden en lees de productspecificaties van jouw gewenste pergola planten nog eens door. 

Leuke plantcombinaties zijn bijvoorbeeld: Klimop (Clematis) en pergola Blauwe Regen (Wisteria). Ook Wilde Wingerd (Parthenocissus quinquefolia) is een geschikte klimplant die je met kleurrijke bloemen kunt combineren.

Let op! Combineer geen klimplanten die op dezelfde manier omhoog klimmen. Dan zitten ze elkaar namelijk in de weg.

Tip: Is de pergola klimplant aan het einde van de pergola aangekomen? Laat hem teruggroeien via een nieuwe binddraad. Dat geldt ook voor druivenplanten die heel lang kunnen worden. Zowel druivenstruiken als blauwe regens groeien snel en dienen regelmatig gesnoeid te worden.

Pergola klimplanten planten? Bekijk deze tips:

1. Plant de klimplant aan de voet van de paal.

2. Leid de klimplant omhoog langs de paal en draai hem er niet omheen.

3. Span gegalvaniseerd ijzerdraad onder de leggers van de pergola en zet de draad met draadspanners vast.

4. Begeleid de klimplant en knip alle zijtakken regelmatig af.

5. Snoei de zijtakken voor de winter terug (tot aan de hoofdtak). 

Heb je vragen over pergola planten? Neem dan contact op  - wij geven je graag advies. Bekijk ook onze handige aanplantservice eens!

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 01