Wateroverlast tuin voorkomen
De straten staan blank, de rioolputten stromen over en het water in de tuin loopt niet weg. Voordat je het weet sijpelt het vocht via de muren in je kelder of kruipruimte en heb je met wateroverlast in huis te maken. Zoek je naar oplossingen? Kies in ieder geval bomen en planten die water in de tuin verminderen. Wil je meer tips? Lees gauw verder en ontdek hoe je de waterafvoer in de tuin kunt regelen!
Slechte waterafvoer tuin: oorzaken
Het water in de tuin loopt niet weg, terwijl de regen met bakken uit de hemel valt. Wat is de oorzaak? Wateroverlast in de tuin begint vaak bij de bodem. Als de bodem gezond is, zullen de planten weelderig groeien. Ook groeit er weinig mos tussen het gras. Wanneer het water in de tuin niet wegzakt, is er meer aan de hand. Denk aan:
* Wateroverlast tuin door kleigrond
* Te harde ondergrond
* Te veel bestrating
* Een dichtgestorte sloot
Wateroverlast tuin kleigrond
Als het water in je tuin niet wegloopt, kan dat met de bodemstructuur te maken hebben. Wateroverlast in de tuin komt namelijk geregeld voor op een klei- of leemgrond. Deze bodemsoort is stevig en laat weinig water door. Wateroverlast in een kleigrond tuin is te verhelpen door de bodem een keer per jaar van zand of tuincompost te voorzien en daarmee wat losser te maken.
Gaten met grind of zand kunnen de waterafvoer tuin ook verbeteren. Deze gaten (van circa 50 centimeter diep) kun je met een grondboor boren. Kies wat onopvallende plekken tussen de planten en laat het water goed wegstromen.
Wateroverlast door harde ondergrond
Woon je in een nieuwbouwwijk of rijdt er veel bouwverkeer langs je huis? Grote kans dat je met dichtgereden tuingrond te maken hebt. Dat heeft ook gevolgen voor de waterafvoer tuin. Dichtgereden tuingrond wordt van een laagje aarde voorzien, waar planten op kunnen groeien. De lagen eronder zullen de natuurlijke waterafvoer tuin helaas verstoren.
Te veel bestrating
Als je tuin compleet betegeld is, kan het water moeilijk wegzakken. De waterafvoer tuin zal dus beperkt worden, met water in de tuin als gevolg. Wissel de tegels met voldoende planten en groen af of kies een waterdoorlatende verharding met grind, schelpen, boomschors of grasbetontegels.
Lees onze blog ‘Tegels eruit, groen erin!’ voor meer tips over het vergroenen van je tuin!
Dichtgestorte sloot
Wateroverlast in de tuin zou ook aan een dichtgestorte sloot of een stijgend grondwaterpeil kunnen liggen. In dit geval is de waterregulering verstoord en loopt het water in je tuin niet goed weg.
Wateroverlast in de tuin: wat te doen?
Er bestaan heel wat oplossingen om water in de tuin te voorkomen! Zo zullen planten, bomen, vijvers, gootjes, regentonnen en infiltratiekratten wateroverlast in de tuin aanzienlijk beperken. Ook hoogteverschillen kunnen een oplossing bieden. Hieronder alle tips nog eens op een rij:
Voldoende bomen en planten: veel groen!
Ga voor een goede mix van bestrating en planten. Een tuin met veel groen heeft minder last van waterpverlast in de tuin. Daarnaast bieden bomen en planten ontspanning, verkoeling, zuurstof en een fijne leefomgeving voor vogels, bijen, vlinders of egels. Heb je geen idee welke bomen en planten je moet kiezen? Bekijk het overzicht onderaan deze blog of neem contact met ons op voor tips over een watervriendelijke tuin.
Onverharde grond
Om water in de tuin te voorkomen, zou een groot deel onverhard moeten zijn (ruim 70%). In een tuin met gras, boomschors, perken en houtsnippers zakt water makkelijker in de grond. De grond is luchtiger en bevat voldoende humus (plantaardig materiaal). Overweeg ook een bodemverbeteraar en compost om de kwaliteit van de bodem te verbeteren.
Tuin ophogen tegen wateroverlast
Schakel in dit geval een hovenier of tuinspecialist in en laat de bestrating iets aflopen. Hierdoor stroomt het water automatisch naar de rand of de openbare weg. Als de tuin ophogen tegen wateroverlast te veel werk is, zou je ook infiltratiekratten onder de grond kunnen installeren. Deze kratten kunnen overtollig regenwater opslaan en geleidelijk afgeven. Zo reguleer je de waterafvoer tuin.
Regenton of vijver
Overweeg een regenton en sluit hem aan op de regenpijp. Een duurzame manier om je tuin met hemelwater te besproeien! Een natuurlijke vijver kan overtollig regenwater opvangen en de waterafvoer tuin ook reguleren.
Groen dak & verticaal tuinieren
Laat planten en sedum op je dak groeien of maak een daktuin. Sedum houdt 40% van de jaarlijkse neerslag vast en draagt bij aan een goede waterafvoer. Wist je dat de planten op je balkon of tegen de muur ook meehelpen tegen wateroverlast? Overweeg ‘verticaal tuinieren’ en vervang de tegels langs de muur door aarde en planten.
Meer weten over verticaal tuinieren? Lees dan onze tips & tricks in de blog ‘Verticaal tuinieren: hoe doe je dat?’. Overweeg je een sedum dak? Lees dan eens ‘Sedumdak: wat is het en hoe leg je het aan?’.
Planten kiezen tegen wateroverlast in de tuin
Het water in de tuin loopt niet weg en er valt veel regen? Kies dan watervriendelijke planten. Deze planten houden van een natte bodem en zijn relatief weerbaar tegen ziekten en plagen. Wat dacht je van:
Hartlelie (Hosta)
Pluimspireae (Astilbe)
Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
Zou je deze planten willen afwisselen met planten die lang zonder water kunnen of zoek je planten voor een ‘groen dak’? Bekijk het assortiment sedum en vetkruid! Deze groenblijvende bodembedekkers nemen vocht op en zijn geschikt voor het dak, rotstuinen en hellingen.
Zoek je planten tegen wisselende waterstanden of wens je meer advies over het thema waterafvoer tuin? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!
Terug