Sedumdak: wat is het en hoe leg je het aan?

Sedumdak: wat is het en hoe leg je het aan?

 

Altijd al een duurzaam groendak gewild met enorme isolerende eigenschappen? Wellicht is een sedumdak iets voor jou! Sedumdaken bestaan uit kleine (vet)plantjes die goed tegen droogte kunnen. Deze groendaken bieden talloze voordelen; lees gauw verder!

Sedumdak: wat is het?

Een sedumdak is een groen dak, begroeid met sedum. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd en als bodembedekker ingezet. De plant is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae) met zo’n vier- tot vijfhonderd soorten en duizenden variëteiten. Vetplanten slaan veel water op en vergen nauwelijks onderhoud. Ze zijn ideaal voor platte of schuine sedumdaken! 

De voordelen van sedumdaken op een rij:

- Een sedumdak is milieuvriendelijk. Sedum verbetert de luchtkwaliteit en absorbeert en verdampt water. Sedum vertraagt de afvoer van hemelwater (regen, sneeuw, hagel) naar de regenpijp of het riool en filtert CO₂ uit de lucht. Dit wordt omgezet in zuurstof. Een sedumdak draagt dus bij aan schonere lucht en verhoogt de biodiversiteit.

- Een sedumdak biedt isolatie. Sedum heeft isolerende eigenschappen, waardoor je minder last hebt van kou en warmte of omgevingsgeluiden, zoals hagel en regen. 

- Een sedumdak is energie-efficiënt. Met sedum op je dak verbruik je minder energie om je huis warm te houden of te koelen. 

- Een sedumdak verlengt de levensduur van je dak. Sedum beschermt je dak tegen de elementen, zoals zon, wind en regen. Het vermindert bovendien schade.

- Een sedumdak verhoogt het rendement van zonnepanelen. Sedum en zonnepanelen gaan goed samen. Sedum koelt de omgevingstemperatuur, waardoor zonnepanelen goed functioneren. 

- Een sedumdak oogt mooi. Over smaak valt uiteraard niet te twisten; toch kunnen groendaken je huis een unieke uitstraling geven. Sedum voegt hoe dan ook kleur en textuur toe.

Sedumdak aanleggen: het daktype

Zie je een sedumdak wel zitten en zou je graag een sedumdak willen aanleggen? Neem dan eerst een aantal dingen onder de loep. Sedumdaken kunnen zwaar zijn, dus het dak moet voldoende draagkracht hebben. Ligt er water op het dak? Dit mag niet meer dan 2 cm zijn.
Verwijder ook de grindlaag en houd rekening met sneeuwval. Kijk tenslotte naar het daktype: 

- Op daken van zink kunnen geen sedumplanten geplant worden. Zink kan niet tegen zuren die door sedumplantjes worden afgegeven. Bovendien is het materiaal niet waterdicht, wanneer er vochtige plantjes op staan. 

- Golfplaten met groen bedekken is ook geen succes. Golfplaten zijn namelijk te zwak om het volledige gewicht van sedumdaken te dragen. 

- Daken met dakpannen kunnen helaas niet met sedum bedekt worden. 

- Betondaken, EPDM (synthetisch rubber) en bitumen (variant van dakleer) zijn goed geschikt als sedumdak. Neem een voorbeeld aan het dak van een garage, de schuur of een uitbouw. Dit soort daken zijn onder andere waterdicht en bestand tegen verschillende weersinvloeden. Ze kunnen de levensduur van sedumdaken zelfs verhogen! 

Sedumdak op schuin dak

Sedum groeit ook op een schuin of hellend dak. Let wel op het volgende:

- Het regenwater op een schuin dak loopt snel af, waardoor het verstandig is om een dikkere sedumlaag aan te leggen die tijdens langdurige droogte voldoende voeding en water biedt. 

- In het geval van een sedumdak op schuin dak tussen 5 en 15 graden kun je prima aan de slag met sedum matten. Voeg een dikke laag substraat van 3 tot 4 cm toe. Substraat is een speciale bodem die bijdraagt aan de voeding van sedumplantjes. Bevestig het sedum dak met kunststof profielen.

Tip: Heb je een dakhelling van 35 graden of meer? Een sedumdak zelf aanleggen is in dit geval niet aan te raden en kan verschuivingen veroorzaken. Schakel in dit geval een sedumdak-specialist in! 

Sedum zelf aanleggen: sedumcassettes

WIl je snel sedum dakbedekking aanleggen zonder dat dit veel moeite kost? Kies dan voor sedumcassettes. Deze leg je boven op een wortelwerende laag of anti-worteldoek van het dak. Vervolgens klik je de sedumcassettes zo aan elkaar.

- Check eerst of je dak al is voorzien van een wortelwerende laag. Is dit niet het geval? Leg dan eerst worteldoek neer voordat je de sedumcassettes gaat plaatsen

- Dan kun je de sedumcassettes direct op je dak plaatsen en aan elkaar klikken. Kom je niet helemaal uit met de maten? Zaag de sedumcassettes dan met een handzaag eenvoudig op maat. Let op: Het afgezaagde deel van de sedumcassette mag niet bloot komen te liggen aan de rand van het sedumdak. Draai in dat geval het afgezaagde deel naar een andere sedumcassette toe.

- Als je de sedumcassettes niet precies op maat wil maken, kun je kiezen voor een grindrand. De grindrand is dan, in tegenstelling tot de grindrand bij sedummatten, puur decoratief.

De opbouw, aanleg en afwerking van een sedumdak met kant-en-klaar-matten

Het aanleggen van een groen sedumdak met sedummatten is iets meer werk dan wanneer je gebruik maakt van sedumcassettes.

De opbouw van een sedum dak systeem bestaat uit verschillende lagen, namelijk:

- Onderop leg je een op maat gesneden drainagemat.

- Daarover komt een substraatlaag of minerale wol. Heb je gekozen voor minerale wol? Leg deze dan haaks op de drainagematten. De minerale wol moet goed op elkaar aansluiten en niet overlappen. Is het erg droog? Voorzie de minerale wol/substraatlaag van water voordat je verder gaat.

- Vervolgens leg je de sedummatten haaks op de minerale wol of substraatlaag. Zijn de sedummatten te groot? Dan kun je ze eenvoudig op maat knippen of snijden met een mes. Zorg ervoor dat de sedummatten goed op elkaar aansluiten en wederom niet overlappen.

Dit is ook nog belangrijk bij het aanleggen van sedum matten:

- Wanneer je de sedummatten door ons worden geleverd, kun je deze (bij normale weersomstandigen) max. 24 uur op de pallet laten liggen. Is het warmer dan 20°C? Dan kun je ze beter zo snel mogelijk van de pallet afhalen. Laat ze vooral niet in de zon liggen. 

- Bij sedummatten raden we altijd aan om een grindrand rondom het sedum te plaatsen. Dit zorgt voor een betere drainage en dat de verschillende lagen netjes op zijn plek liggen. Leg naast het sedumdak een grindrand neer van 15 tot 20 centimeter breed. Wil je weten hoeveel grind je nodig hebt? Houd dan deze rekenregel aan: 20 kg grind voor een grindrand van 2 meter lang en 15 centimeter breed.

- Plaats daarnaast ook nog een bolrooster op de hemelwaterafvoer, zodat hier geen grind in terecht komt. Om het plaatje compleet te maken kun je ook nog een scheidingsprofiel aanbrengen tussen de grindrand en de sedummatten. 

- Net zoals bij de sedumcassettes moet je ook bij het gebruik van sedummatten controleren of de dakbedekking wortelwerend is. Is dit niet het geval? Leg dan eerst ook nog een laag anti-worteldoek neer.

Sedumdak onderhoud

Klaar met het sedum dak aanleggen? Vergeet dan niet de sedum plantjes water te geven! Een keer goed sproeien versnelt de doorworteling van de planten. Een sedumdak water geven blijft in de eerste 4 tot 6 weken overigens belangrijk. Een sedumdak snoeien is niet nodig. 

Een sedumdak bemesten kan overigens ook geen kwaad. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar wanneer de planten groeien. In de webshop van Bomenenzo vind je een speciale meststof voor sedum en groene daken. Als de planten eenmaal gegroeid zijn dien je het dak 1 of 2 keer per jaar te bemesten – bij voorkeur voor of tijdens een regenbui. Verwijder ook dode plantjes en maak de grind- en afvoerstrook schoon. 

Wil je meer advies of heb je vragen over de aanleg van een groendak en het assortiment met kant-en-klare sedum matten? Neem gerust contact op! 

Terug
 

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 01