Wil je je tuin omtoveren tot een plek waar planten, dieren en natuur in evenwicht zijn? Met zoemende bijen, dartelende vlinders, zonnige borders en schaduwrijke bomen of planten die langdurige droogte en zware regenval trotseren? Verdiep je dan in duurzaam tuinieren en ontdek hoe je je tuin klimaatproof kunt maken.
Wat is duurzaam tuinieren?
In tijden van klimaatverandering, slechtere luchtkwaliteit en vermindering van de biodiversiteit wordt duurzaam tuinieren steeds belangrijker. Duurzaam tuinieren is rekening houden met de natuur en het milieu door je tuin natuurvriendelijker in te richten en een groenere leefomgeving te creëren (van grijze naar groene tuin).
Door milieuvriendelijk tuinieren draag je een steentje bij aan een beter milieu en dat biedt zowel jou als de natuur om je heen voordelen, zoals:
-
Het verbeteren van de biodiversiteit
-
Het verhogen van je woonplezier en/of fysieke en mentale gezondheid
-
Een betere afwatering
-
Verkoeling
Biodiversiteit
Duurzaam tuinieren verbetert de biodiversiteit en daarmee de leefomgeving van planten en dieren in je tuin. Insecten, vogels en andere dieren die met uitsterven bedreigd zijn, vinden er mogelijk voedsel, schuilmogelijkheden of nestplekken. Door verschillende (inheemse) bomen en planten of (wilde) bloemen te planten kun je de natuur weer laten opleven.
Lees meer over inheemse bomen en planten in onze blog “Alles over het belang van inheemse planten”.
Woonplezier
Milieuvriendelijk tuinieren heeft een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Met een groene, duurzame tuin heb je lokaal gezien, uiteindelijk minder last van klimaatoverlast en de gevolgen ervan. Dat verhoogt het tuin- en woonplezier.
Afwatering
Klimaatslim tuinieren is onder andere regenwater opvangen in een regenton. Aangezien het aantal extreme buien zal toenemen en er in korte tijd meer regenwater zal vallen, doe je er goed aan om je tuin groener te maken en meer tegels te verwijderen. Meer weten over tegelwippen? Lees dan onze blog “Tegels eruit, groen erin!”.
Verkoeling
Groene daken, groene gevels en groene tuinen zijn een natuurlijk airco en dragen bij aan verkoeling in je tuin. Met bomen, struiken en (hoge) planten kun je duurzaam tuinieren en de effecten van temperatuurstijging minimaliseren. Lees meer over je tuin hitteproof maken in onze blog “Je tuin hittebestendig maken: hoe doe je dat?”.
Klimaatslim tuinieren: Hoe doe je dat?
Om je tuin klimaatproof te maken en een groenere leefomgeving voor mens en dier te creëren kun je een aantal dingen doen. Duurzaam tuinieren? Volg deze tips:
Diervriendelijke planten kiezen
Lok insecten en andere dieren naar je tuin door diervriendelijke planten te kiezen. Bijvoorbeeld vlinderstruiken (Buddleja davidii), kattenkruid (Nepeta), herfstaster (Aster), bergamotplant (Monarda) of zilverkaars (Actaea racemosa). Bekijk ook eens onze biodiversiteitspakketten.
Meer (inheemse) planten in de tuin
Duurzaam tuinieren is ruimte maken voor planten en groen. Kies een mix van bijen/vlinderplanten en inheemse planten die aangepast zijn aan het Nederlandse klimaat en de bodem. Dit soort planten, zoals wilde tijm en margriet, zijn een goede voedselbron voor insecten en vogels. Een inheemse plantenlijst, vind je in de blog “Alles over het belang van inheemse planten”.
Samenwerken met de natuur
Duurzaam tuinieren is samenwerken met de natuur door een handje te helpen. Laat afgevallen herfstbladeren bijvoorbeeld even liggen om de bodem te beschermen en egels een schuilplaats te bieden. Houd je van een opgeruimde tuin? Leg het snoeiafval en de bladeren dan apart in een hoekje om de natuur alsnog tegemoet te komen. Creëer ook plekjes voor dieren, door middel van een bijenhotel, een vijver of een nestkastje met water voor vogels.
Minder schoffelen en spitten
Milieuvriendelijk tuinieren gaat hand in hand met minder schoffelen en spitten. Veel schoffelen en spitten verstoort het bodemleven en er komt CO₂ vrij. In een omgespitte grond zal onkruid sneller de kop op steken.
Mulchen
Breng een laag organisch materiaal aan om onkruid te onderdrukken, vocht vast te houdent, planten te voeden en het bodemleven te verrijken. Kies voor biologische compost (zonder kunstmest) of maak zelf compost door tuinafval (gras, bladeren, takjes, stro) met gras en plantaardige keukenresten (groente, fruit) te mengen. Knip takken in kleinere stukken.
Bloeiende tuin
Kies vaste planten, bloembollen, klimplanten, bomen en struiken die jouw duurzame tuin het hele jaar door in bloei zetten. Winterbloeiers als Kerstroos, Sneeuwbal en Heide zullen je wintertuin verrijken. Zomerbloeiers als Lavendel, Zonnekruid en Purperklokjes geven een zomerse tuin kleur. Insecten worden er ook blij van!
Plant struiken en bomen
Milieuvriendelijk tuinieren door het planten van struiken en bomen is een goed begin. Denk aan hoge bomen, lage struiken en sterke, vaste planten met verschillende bloeitijden, waaronder Geraniums, Leliegras en Waldsteinia of Hedera, Bamboe en Kardinaalsmuts. Deze planten geven je tuin dynamiek en bieden nectar, schuil- en broedplaatsen voor insecten en dieren.
Bespaar water
Duurzaam tuinieren door water te besparen en in te spelen op periodes van langdurige droogte is handig. Schaf een regenton aan om water op te vangen, waarmee je je tuin tijdens hittegolven tegemoet komt. Geef planten bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond water, zodat water minder snel verdampt.
Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen
Als je milieuvriendelijk wilt tuinieren, kun je reguliere tuinaarde, potgrond en bodemverbeteraars beter vermijden. Deze producten bevatten o.a. kunstmest en dierlijke stoffen. Daarnaast bestaan ze voor 70 tot 100% uit turf die uit natuurgebieden wordt gewonnen. Het opgraven van turf is vervuilend en brengt schade aan de natuur toe. Wil je duurzaam tuinieren? Kies dan ecologisch verantwoorde bodemverbeteraars en biologische potgrond of tuinaarde.
Heb je vragen over planten, bomen en struiken voor jouw duurzame tuin of wil je je tuin klimaatproof maken en wens je persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze klantenservice - zij helpen je graag verder!